Κοινοποίηση

Κατά το 2020, όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στην φαρμακοβιομηχανία, καθώς η κούρσα για τα εμβόλια και τις θεραπείες κατά της COVID-19 είχε ξεκινήσει. Με τα εμβόλια να διανέμονται ανά τον κόσμο πλέον, είναι ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον και το τί μπορεί να φέρει το 2021. Ο κλάδος της συσκευασίας για τις φαρμακοβιομηχανίες έχει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία πολλά χρόνια, και μπορεί να ξεπεράσει τις 84 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας μέχρι το 2024. Χάρη σε νέες ανακαλύψεις και καινούριες θεραπείες, υπάρχει χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα της βιομηχανίας φαρμάκου.

Τι νέο υπάρχει λοιπόν για τη συσκευασία φαρμάκου το 2021; Δείτε τις παρακάτω τάσεις στον κλάδο.

Φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία

Ο κόσμος αφυπνίζεται και αντιλαμβάνεται την ανάγκη “πράσινων” λύσεων. Η ανάγκη των ανθρώπων να υιοθετούν πιο βιώσιμες συνήθειες και να περιορίζουν τη χρήση πλαστικών, τους κάνει να είναι πιο ενήμεροι και επιλεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν. Αυτή τη χρονιά, η διατήρηση αυτών των τάσεων θα έχει αντίκτυπο στην ζήτηση για προϊόντα με συγκεκριμένες ιδιότητες.

Ενώ οι άλλοι κλάδοι εύκολα μπορούν να τροποποιήσουν τη συσκευαστική τους στρατηγική, για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας δεν είναι τόσο απλό. Με την ασφάλεια να είναι πάντα μια προτεραιότητα, πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην εξασφάλιση ότι τα προϊόντα συνεχίζουν να παράγονται και να συσκευάζονται με ασφάλεια, ενώ νέες, βιωσιμότερες λύσεις χρησιμοποιούνται.

Το PLA (Polylactic Acid) είναι μία από τις λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο να περιορίσει τις εκπομπές τους, καθώς και να παραγάγει πιο βιώσιμες συσκευασίες. Είναι βιοδιασπώμενο, χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της θερμοκρασίας των προϊόντων κατά τη μεταφορά, και απαιτεί 65% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί.

Οι φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις είναι προτεραιότητα για τις φαρμακοβιομηχανίες, με τις νέες λύσεις που αναπτύσσονται να είναι τόσο επιθυμητές από το αγοραστικό κοινό, όσο και επωφελείς για το περιβάλλον.

Η χρήση της νανοτεχνολογίας κατά των απομιμήσεων

Η φαρμακοβιομηχανία είναι επιρρεπής σε απάτες με απομιμήσεις, οι οποίες έχουν γίνει ευκολότερες από ποτέ χάρη στο ίντερνετ και τις διαδικτυακές πωλήσεις. H νανοτεχνολογία, με την χρήση nano barcodes που μπορούν να λειτουργήσουν σαν συσκευές εντοπισμού, μπορεί να βοηθήσει στην επίβλεψη της διάθεσης των προϊόντων, εξασφαλίζοντας την προέλευση αλλά και αποτρέποντας την διοχέτευσή τους σε άλλες αγορές.

Συσκευασία που είναι αποτελεσματική και αποδοτική

Η πανδημία έχει δώσει νέες αντιλήψεις στην ανάγκη της συσκευασίας και διανομής των προϊόντων αποτελεσματικά. Υπάρχουν προσδοκίες για ταχύτερη και καλύτερη παραγωγή και διανομή των προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει και τη συσκευασία τους. Οι εταιρείες συσκευασίας θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις για να αναπτύξουν λύσεις που θα ικανοποιήσουν τόσο την αυξημένη ζήτηση, όσο και την ανάγκη για ταχύτερη διανομή.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο, αλλά η ανάγκη για ασφαλείς και αποδοτικές συσκευασίες παραμένει.

Η έλευση της “έξυπνης” τεχνολογίας στη συσκευασία

Πως μπορούν “έξυπνες” τεχνολογίες να ενταχθούν στη συσκευασία φαρμακευτικών προϊόντων; Αυτό είναι ένα ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν αυτό το έτος οι εταιρείες. Διάφορες “έξυπνες” τεχνολογίες, όπως Bluetooth, NFC και QR κωδικοί θα μπορούσαν να μετασχηματίσουν διάφορους τομείς, βοηθώντας την διαχείριση αποθέματος και ζήτησης, όπως και τον έλεγχο θερμοκρασίας και αναμετάδοση δεδομένων κατά τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, εκμηδενίζοντας τη πιθανότητα χρήσης κατεστραμμένων ή ακατάλληλων. Η εξυπνότερες λύσεις μετριάζουν κάποια από τα ρίσκα μεταφοράς και διάθεσης, διασφαλίζοντας αυξημένη κέρδος και βελτιωμένη ασφάλεια.

Προσιτή συσκευασία

Η προσιτότητα της συσκευασίας είναι πολύ σημαντική για όλους τους κλάδους, αλλά κατά τι σημαντικότερα για τις φαρμακευτικές. Οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να δουν με κατανοητό τρόπο τη χρήση και τη δοσολογία των σκευασμάτων, κάτι το οποίο θα πρέπει να είναι μια από τις βασικές σκέψεις κατά την δημιουργία της συσκευασίας.

Καθώς όλο και περισσότεροι τείνουν στο να διαχειρίζονται μόνοι τους τη θεραπεία τους (ειδικά για παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, και οι αλλεργίες), οι ξεκάθαρες οδηγίες και οι επισημάνσεις τυχόν αλλεργιογόνων, ημερομηνιών λήξης, κλπ, είναι ζωτικής σημασίας. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι ευανάγνωστες, και όχι απλά μια λίστα συστατικών, ώστε να βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν τη θεραπεία τους σωστά και με ασφάλεια, καθώς και να απορρίψουν κατάλληλα τα υλικά μετά τη χρήση.

Η σημασία της δικτύωσης

Όπως και με τον κλάδο της υγείας, η φαρμακοβιομηχανίες ωφελούνται με το να μοιράζονται ιδέες για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τη συνεχή βελτίωση των υφιστάμενων λύσεων. Η δικ΄τυωση και η συνεργασία είναι το κλειδί για την ανάπτυξη όλης της βιομηχανίας. Η πανδημία έχει ήδη υποδείξει την αναγκαιότητα για την ανταλλαγή ιδεών και την συλλογική καινοτομία, και αυτό φαίνεται ότι προκείται να συνεχιστεί και σε σημαντικά φαρμακευτικά συνέδρια το 2021.

Το 2021 θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών, με τη πρωτογενή και δευτερογενή συσκευασία να βρίσκονται στο προσκήνιο. Παρ’ ότι υπάρχουν ήδη λύσεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις αλλαγές στις απαιτήσεις και τη ζήτηση, υπάρχει επίσης και χώρος για καινοτόμες ιδέες και νέες αντιλήψεις σε αυτόν τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.

Πηγή

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας