Κοινοποίηση

Το θέμα της συσκευασίας των προϊόντων, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα μιας επιχείρησης. Η εμπεριστατωμένη κατανόηση των διαφορετικών τύπων συσκευασίας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η σωστή απόφαση αναφορικά με το ποιες συσκευασίες θα αξιοποιηθούν και σε ποιο στάδιο, οδηγεί στη μείωση του κόστους και ταυτόχρονα τη βέλτιστη απόδοση της δραστηριότητας μιας επιχείρησης συνολικά.

Πρωτογενής Συσκευασία

Η Πρωτογενής Συσκευασία είναι η συσκευασία που έρχεται σε άμεση επαφή με το προϊόν. Για αυτό το λόγο, αυτός ο τύπος συσκευασίας αναφέρεται συχνά και ως συσκευασία πώλησης ή κατανάλωσης. Η Πρωτογενής Συσκευασία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς έχει πολλές μορφές για πολλά διαφορετικά προϊόντα. Για παράδειγμα, στα καταναλωτικά αγαθά ταχείας κυκλοφορίας, η Πρωτογενής Συσκευασία είναι συχνά ένα ειδικό φιλμ θερμοσυρρίκνωσης για συσκευασίες τροφίμων, για βάζα, μπουκάλια, κουτάκια, σακούλες ή σακούλες από αλουμινόχαρτο ενώ στις λευκές συσκευές, ηλεκτρονικά και άλλα παρόμοια προϊόντα, έχει συνήθως τη μορφή χαρτοκιβωτίου.

Δευτερογενής ή Ομαδοποιημένη Συσκευασία

Δευτερογενής ή Ομαδοποιημένη Συσκευασία είναι η συσκευασία που συγκεντρώνει όλες τις πρωτογενείς μορφές συσκευασίας. Ο ρόλος της δευτερογενούς συσκευασίας είναι να διευκολύνει την αποθήκευση των προϊόντων τόσο σε μια αποθήκη όσο και στα σημεία πώλησης αλλά και να προσφέρει τη μέγιστη προστασία κατά τη μεταφορά. Η δευτερογενής συσκευασία έχει ως επί το πλείστον τη μορφή κιβωτίων μεταφοράς, φιλμ θερμοσυρρίκνωσης εξωτερικής χρήσης ενώ και τα courier bags αποτελούν μια δημοφιλή λύση.

Τριτογενής Συσκευασία ή Συσκευασία Μεταφοράς

Η τριτογενής συσκευασία επιτρέπει τη μαζική και σε μεγαλύτερη κλίμακα διαχείριση και διακίνηση δευτερογενών συσκευασιών. Οι πιο συνηθισμένες μορφές τριτογενούς συσκευασίας είναι οι ξύλινες παλέτες, οι πλαστικές παλέτες, τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς, τα stretch film, οι χαρτογωνίες κλπ.

Γιατί είναι σημαντική η γνώση των τριών διαφορετικών Τύπων Συσκευασίας

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ πρωτογενούς και δευτερογενούς συσκευασίας οδηγεί στην ορθή αναζήτηση των βέλτιστων επιλογών συσκευασίας. Η απόφαση για το ποιες λύσεις θα εφαρμοστούν επηρεάζεται μόνο από τις αξιώσεις που έχει η επιχείρηση από τη συσκευασία.

  • Η πρωτογενής συσκευασία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας του προϊόντος, καθώς και για την επωνυμία (branding).
  • Η δευτερογενής συσκευασία ενισχύει τη προστασία κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
  • Η τριτογενής συσκευασία συμβάλλει στην αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας και στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Σήμερα, ο κλάδος της συσκευασίας προσφέρει ευρύ φάσμα επιλογών, καθώς είναι αντιληπτό πως η συσκευασία αποτελεί το βασικό μέσο επικοινωνίας του προϊόντος με τον τελικό καταναλωτή. Η διαρκής αύξηση του ανταγωνισμού και η διαρκώς αυξανόμενη προσπάθεια των εταιρειών για βελτιστοποίηση των διαδικασιών τους, καθώς και για την ανάπτυξη χαρακτηριστικών που θα προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους, αποτελούν κίνητρα για την αναζήτηση βέλτιστων λύσεων συσκευασίας.

Πηγή

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας