Κοινοποίηση

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα διαμορφωθούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Η αναβολή που έχει πάρει το θέμα ως τις 31 Οκτωβρίου 2019 δεν έχει μειώσει την αβεβαιότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία εξακολουθεί να είναι πιθανό.

Ωστόσο, τι συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο για τη βιομηχανία τροφίμων και τη βιομηχανία συσκευασίας και μεταποίησης;

Κανείς δεν ξέρει κατά πόσο οι νομικές αλλαγές θα επηρεάσουν τη βιομηχανία συσκευασίας και μεταποίησης, αν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ωστόσο, ένα είναι σαφές: ο κλάδος θα πρέπει να εφαρμόσει νέους κανονισμούς, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για φάρμακα ή τρόφιμα.

Νέα σήμανση στη συσκευασία τροφίμων

Ετικέτες

Αν η Μεγάλη Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ετικέτες στις συσκευασίες θα πρέπει να αναφέρουν τη διεύθυνση του κατασκευαστή στη χώρα στην οποία πωλούνται τα προϊόντα:

  • Αν τα προϊόντα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ετικέτα θα πρέπει να αναφέρει τη διεύθυνση του κατασκευαστή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Κατά συνέπεια, όλες οι εταιρείες που εδρεύουν στη Μεγάλη Βρετανία και πωλούν προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να έχουν διεύθυνση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την αναφέρουν στην ετικέτα.

Αριθμός EORI
Ο αριθμός EORI (Economic Operators’ Registration and Identification) είναι ένας ευρωπαϊκός αριθμός που χορηγείται από τις αρμόδιες τελωνειακές αρχές στους οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στη διακίνηση αγαθών.

Χάρη στην αυτοματοποίηση, ο αριθμός αυτός διευκολύνει τις τελωνειακές διαδικασίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, ο αριθμός EORI των βρετανικών εταιρειών θα λήξει μόλις η Βρετανία φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. H εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου σχετική αίτηση.

Οργανική σήμανση και έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιείται στα βρετανικά βιολογικά προϊόντα το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οργανική σήμανση που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.

Εξαίρεση μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει συμφωνία ισοδυναμίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Θα βασίζεται στην αναγνώριση των αντίστοιχων προτύπων.

Κουτιά Brexit: οι Βρετανοί μαζεύουν αποθέματα. (Φωτογραφία: Wade Austin Ellis, Unsplash)

Χρυσές δουλειές για τους ιδιοκτήτες αποθηκών

Υπερπλήρεις αποθήκες
Το Brexit μπορεί να ευνοήσει την αποθήκευση προϊόντων καθημερινής χρήσης και οι εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια.

Πολλά μεγάλα βρετανικά καταστήματα, όπως το Tesco, χρησιμοποιούν το σύστημα της «έγκαιρης» παραγωγής για να ελαχιστοποιήσουν το κόστος αποθήκευσης και να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων. Αυτό όμως σημαίνει ότι σε περίπτωση που καθυστερήσουν οι παραδόσεις ή διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα, τα ράφια θα μείνουν άδεια μέσα σε μερικές μέρες.

Οι εταιρείες που δεν επιθυμούν να συμβεί κάτι τέτοιο, αυξάνουν τα αποθέματά τους.Αν και ακόμα δεν έχει γίνει Brexit, στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί:

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων GlobalData, τα τρία τέταρτα των Βρετανών ιδιοκτητών αποθηκών έχουν δηλώσει ότι οι αποθήκες τους είναι πλήρεις.

Επωφελούνται δηλαδή ήδη από το Brexit, καθώς λόγω της μεγάλης ζήτησης, το κόστος αποθήκευσης έχει αυξηθεί κατά ένα τέταρτο το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Περίπου το 70% των τροφίμων που εισάγονται στη Μεγάλη Βρετανία προέρχεται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 60% περίπου παρασκευάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. (Φωτογραφία: Steve Buissinne, Pixabay.com)

Oι φαρμακοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες οινοπνευματωδών, οι καπνοβιομηχανίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη ξεκινήσει να αποθηκεύουν ακριβά και ανθεκτικά προϊόντα και ανταλλακτικά.

Οι εταιρείες τροφίμων μπορούν να κάνουν το ίδιο με τα κατεψυγμένα προϊόντα, αλλά το θέμα περιπλέκεται όταν πρόκειται για φρέσκα εμπορεύματα.
Κόστος κουτιού Brexit: 330 ευρώ

Και ενώ τα δύο τρίτα των καταναλωτών φοβούνται τις αυξήσεις των τιμών στον τομέα των τροφίμων, μόνο το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει αρχίσει να αποθηκεύει προϊόντα.

Ωστόσο, η ζήτηση για κουτιά Brexit συνεχίζει να αυξάνεται: η συσκευασία περιέχει μακαρόνια με τυρί, μακαρόνια μπολονέζ, γλυκόξινο κοτόπουλο, βραστό με βοδινό και πατάτες, φίλτρο νερού και εργαλείο για άναμμα φωτιάς.

Το κάθε κουτί κοστίζει περίπου 330 ευρώ.

 

Πηγή (related link): Interpack  H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.

Θεοδώρου Αφοι, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας