Κοινοποίηση

Γενική ή εξατομικευμένη συσκευασία ; Το 2018 ήταν μια επικίνδυνη χρονιά για την συσκευασία, ειδικά για την πλαστική.

Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο η συσκευασία εξυπηρετεί όλους τους καταναλωτές αποτελεί το σκοτεινό σημείο αυτής της συζήτησης. Οι ειδικοί στη συσκευασία αμφισβητούν τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις, η Jocelyne Ehret της TheRightPackaging.com μας προσκαλεί να αναθεωρήσουμε την προσβασιμότητα.

Η επίθεση ενάντια στη χρήση ορισμένων πλαστικών έχει θετικά αποτελέσματα, έχει όμως και ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα που πρέπει να μελετήσουμε μεσοπρόθεσμα.

Με μια πρώτη ματιά, αυτή η σύγκρουση ενθάρρυνε την «υπεύθυνη» καινοτομία, η οποία βασίζεται στον οικολογικό σχεδιασμό και τη χρήση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών. Κατέστησε επίσης σαφές ότι ήταν ζωτικής σημασίας να ελαχιστοποιηθεί η συσκευασία πώλησης και μεταφοράς. Να περιοριστεί στο ελάχιστο η σπατάλη χώρου και να εξαλειφθεί η περιττή συσκευασία χωρίς προστιθέμενη αξία.

Ωστόσο, αν κοιτάξουμε προσεκτικότερα, θα δούμε ότι αυτή η σύγκρουση έχει δημιουργήσει και ορισμένες όχι και τόσο αθώες συνέπειες. Ειδικά όταν στριμώχνει τον καταναλωτή στην γωνία και φτάνει στο σημείο να απαγορεύει ακόμα και την χρήσιμη συσκευασία, επειδή δεν την θεωρεί πλέον προστασία, αλλά ρύπανση.

Θα πρέπει, λοιπόν, να αναθεωρήσουμε και να εξετάσουμε όλες τις συνέπειες.

Για παράδειγμα, τι γίνεται με την προσβασιμότητα των προϊόντων σε άτομα με προβλήματα όρασης ή κινητικότητας ή σε ασθενείς με μειωμένη χειρωνακτική επιδεξιότητα;

Πράγματι, οι περισσότερες λύσεις συσκευασίας για αυτούς κάνουν την πληροφορία ευανάγνωστη. Προσφέρουν συσκευασίες με μικρότερο βάρος ή συσκευασίες που ανοίγουν και κλείνουν εύκολα.

Εάν όμως καταργηθεί η συσκευασία, τι μπορούν να κάνουν;

Μια άλλη συνέπεια αφορά την υγεία όλων των καταναλωτών.

Για παράδειγμα, η διάθεση τροφίμων χωρίς συσκευασία μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτός ο τρόπος πώλησης προϊόντων κυριαρχούσε για πολλούς αιώνες στις αγορές των πόλεων και των χωριών.

Ωστόσο, εάν εφαρμόσουμε το σύστημα αυτό στα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να ελέγχουμε τις συνέπειές του. Τη μόλυνση των προϊόντων από τους εμπόρους ή τους καταναλωτές που θα τα αγγίζουν με τα χέρια τους και την εξάπλωση των παράσιτων σε καταστήματα και αποθήκες, καθώς τα τρόφιμα θα πέφτουν στο πάτωμα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά σημεία πώλησης τέτοιου τύπου ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις πιθανές συνέπειες. Πρόκειται για έναν τομέα που θα μελετήσουμε στο μέλλον.

Δεύτερον, ας εξετάσουμε τις επαναχρησιμοποιήσιμες κούπες και συσκευασίες τροφίμων και ποτών.

Παρόλο που στην Ευρώπη δεν είναι ακόμα σύνηθες, στην Αυστραλία οι πελάτες πηγαίνουν κατά κανόνα με την κούπα τους στο κατάστημα για να αγοράσουν καφέ.

Ωστόσο, ορισμένες αλυσίδες σταμάτησαν πρόσφατα αυτό το σύστημα, καθώς ορισμένοι πελάτες δεν ακολουθούσαν τους κανόνες σωστής υγιεινής.

Ποιες είναι οι νομικές συνέπειες και πού βρίσκονται οι νομικές ευθύνες στην περίπτωση αυτή;

Αν πάμε στο κρεοπωλείο με τη δική μας συσκευασία, αλλά μετά φάμε την μπριζόλα μας και αρρωστήσουμε, ποιος θα είναι υπόλογος;

Επιπλέον, σε χώρες όπου το πόσιμο νερό είναι λιγοστό. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε το νερό για να ξεδιψάσουμε ή για να καθαρίσουμε την κούπα κάποιου άλλου;

Πώς βρίσκουμε τον δρόμο μας σε αυτόν τον λαβύρινθο;

Πρέπει να προωθήσουμε μια συσκευασία που να τους εξυπηρετεί όλους; Ένα είδος συσκευασίας για όλους τους ανθρώπους και με προτεραιότητα την υγεία; Ή πρέπει να καταργήσουμε τη συσκευασία μιας χρήσης και να προωθήσουμε μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική ρύπανση και σπατάλη πόρων;

Δεν πρόκειται για απλό ερώτημα και σίγουρα αξίζει να συζητηθεί.

Στην Αφοι Θεοδώρου πιστεύουμε και επενδύουμε σε υλικά και συστήματα συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον. H μείωση του όγκου των απορριμμάτων που προέρχονται από προϊόντα συσκευασίας, είναι για μας προτεραιότητα. Eπιλέξετε λύσεις συσκευασίας που συνδυάζουν μέγιστη ασφάλεια στα προϊόντα σας και διασφαλίζουν την μικρότερη δυνατή ρύπανση για το περιβάλλον.

Πηγή (related link): Packaging Europe  H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.

Θεοδώρου Αφοι, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας