Κοινοποίηση

Όλοι ξέρουμε ότι τα “δωρεάν” μεταφορικά έξοδα δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν.

Πόσο όμως κοστίζουν τελικά τα μεταφορικά;

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό δεν είναι σταθερό και οι εικασίες μπορεί να αποδειχτούν επιζήμιες για τις εταιρείες. Ακόμα και οι εταιρείες που πιστεύουν ότι κάνουν τα πάντα σωστά, αν αγνοήσουν τα μεταφορικά και τα τέλη ογκομετρικού βάρους, μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια κόστη και ενδεχομένως να διακινδυνεύσουν ακόμα και ολόκληρη την επιχείρηση.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι περίπλοκο και θα επιβιώσει ο ικανότερος.

Παρακολουθώντας τις απαιτήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η Sealed Air συνεργάστηκε πρόσφατα με ένα online στοκ κατάστημα υποδημάτων, το οποίο είχε εκτελέσει 2,5 εκατομμύρια παραγγελίες από τρεις διαφορετικές αποθήκες στις ΗΠΑ.
Όπως και οι περισσότερες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, η εταιρεία υποδημάτων προσπάθησε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών για γρήγορη και εύκολη αποστολή, απορροφώντας η ίδια το κόστος αποστολής αντί να το μετακυλήσει στους πελάτες.

Πρόκειται για μια κοινή πρακτική μεταξύ των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και όχι χωρίς λόγο: σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου, πολλοί αγοραστές λαμβάνουν υπόψη τα μεταφορικά έξοδα πριν ολοκληρώσουν την παραγγελία τους, ενώ το 65% δηλώνει ότι ελέγχει ποιες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν μεταφορικά προτού προσθέσει αγαθά στο ηλεκτρονικό καλάθι του.

Η τακτική των δωρεάν μεταφορικών δούλεψε για λίγο καιρό υπέρ της εταιρείας, καθώς ενθάρρυνε τις πωλήσεις, αλλά τελικά η αυξανόμενη ζήτηση και η αποστολή πολλών παραγγελιών δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα.

Το ογκομετρικό βάρος αυξάνει το κόστος μεταφοράς

Για να βελτιστοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους, οι μεταφορικές εταιρείες χρεώνουν τους πελάτες βάσει του ογκομετρικού βάρους, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας.

Οι μεταφορικές χρησιμοποιούν ειδικά όργανα για την ακριβή μέτρηση της συσκευασίας, τον υπολογισμό του πραγματικού βάρους και την καταγραφή αυτών των πληροφοριών στον αριθμό αποστολής του δέματος.

Το τελικό κόστος μεταφορικών υπολογίζεται βάσει του ογκομετρικού βάρους, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό βάρος.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει στις μεταφορικές να ελέγχουν την ακρίβεια των μετρήσεων που τους δίνουν οι αποστολείς, ενώ στους αποστολείς που δίνουν λάθος μετρήσεις επιβάλλονται πρόστιμα.

Το κάθε πακέτο δεν ζυγιζόταν ξεχωριστά προτού φύγει από την αποθήκη, αλλά καταγραφόταν στο σύστημα της μεταφορικής με πραγματικό βάρος 2,2 κιλά, δηλαδή με το μέσο βάρος ενός ζεύγους υποδημάτων.
Το πρόβλημα όμως ήταν ότι το ογκομετρικό βάρος του κάθε πακέτου ήταν συχνά μεγαλύτερο από το πραγματικό βάρος.

Η εταιρεία δεν είχε ιδέα πόσα χρήματα πλήρωνε για τα μεταφορικά, βάσει της πολιτικής ογκομετρικού βάρους. Η μέση επιπλέον χρέωση ήταν μεταξύ 1-1,5 δολαρίου ανά πακέτο, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος ανά αποστολή στο ποσό των 10 δολαρίων.

Η εταιρεία δυσκολεύτηκε να ελέγξει το κόστος

Για να μειώσει τις διαστάσεις των συσκευασιών, η εταιρεία υποδημάτων έδωσε εντολή να συγκολλούνται οι πλευρές του polybag. Δυστυχώς, το σχέδιο αυτό δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Το κολλημένο polybag έκανε απλά ανακατανομή του αέρα μέσα στη συσκευασία και δεν μείωνε καθόλου τις διαστάσεις της.
Επιπλέον, η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα, αλλά επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία συσκευασίας – πρόβλημα που η εταιρεία ήδη αντιμετώπιζε. Επιπλέον, δυσχέραινε την εκτέλεση των παραγγελιών και αύξαινε το κόστος υλικών και εργασίας.

Ο λογιστικός έλεγχος των μεταφορικών εξόδων αποκάλυψε ζημίες

Μετά τη λανθασμένη επιλογή της και την αποτυχία να περιορίσει τη ζημία, η εταιρεία υποδημάτων δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να ελέγξει το κόστος των μεταφορικών. Η Sealed Air συνέστησε να ελεγχθούν οι πρόσφατοι λογαριασμοί μεταφορικών για να βρεθεί πού είχαν δαπανηθεί τα χρήματα.

Μετά τον έλεγχο, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη.

Μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο, η εταιρεία είχε καταβάλει πάνω από 300.000 δολάρια σε τέλη ογκομετρικού βάρους – συν τα μεταφορικά έξοδα, ενώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο, είχε σπαταλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ανεξήγητες χρεώσεις μεταφορικών.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν τελείωσε εκεί. Η άγνοια της εταιρείας αναφορικά με την οικονομική της κατάσταση προκάλεσε προβλήματα και σε άλλους τομείς της διαδικασίας συσκευασίας, όπως αυξημένο κόστος υλικών και εργασίας και χαμηλότερη ταχύτητα παραγωγής.

Τελικά, τα εκατομμύρια δολάρια που είχε πληρώσει εν αγνοία της για τα μεταφορικά ήταν δυσβάσταχτα και η εταιρεία αναγκάστηκε να κλείσει.

Οι εταιρείες που εξακολουθούν να κάνουν τυχαίες εκτιμήσεις και να γενικεύουν τις διαστάσεις των συσκευασιών τους θα πρέπει να προσθέσουν ένα επιπλέον 20% σε κάθε λογαριασμό αποστολής. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι οι μεταφορικές χρεώνουν τον αποστολέα βάσει του ογκομετρικού βάρους, το οποίο είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό, ενώ χρεώνουν ένα επιπλέον ποσό για τη διόρθωση του λάθους.

Μείωση του κόστους μεταφοράς σημαίνει αύξηση των κερδών και της παραγωγικότητας

Η λύση συσκευασίας που πρότεινε η Sealed Air στην εταιρεία υποδημάτων απαιτούσε επένδυση κεφαλαίου ύψους 500.000 δολαρίων και αύξηση του κόστους υλικών κατά 28 σεντς ανά πακέτο. Ωστόσο, το κόστος αυτό θα αντισταθμιζόταν από την εξοικονόμηση κόστους εργασίας και μεταφορικών.

Η προτεινόμενη λύση θα μπορούσε:

  • Να εξοικονομήσει στην επιχείρηση πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια: περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια σε μεταφορικά και 875.000 δολάρια σε εργασία.
  • Να αυξήσει την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα εργασίας κατά 95%.
  • Να ενισχύσει τη βιωσιμότητα κρατώντας εκτός δρόμου 167 γεμάτα φορτηγά, μήκους 16 μέτρων.
  • Να αποδώσει την επένδυση σε χρονικό διάστημα τριών μηνών

Μην γίνετε η επόμενη εταιρεία που θα καταρρεύσει από τα μεταφορικά έξοδα. Για να μην εκπλαγείτε από τον επόμενο λογαριασμό μεταφορικών εξόδων, κάντε τακτικούς ελέγχους και εντοπίστε τις ευκαιρίες για μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην Αφοι Θεοδώρου γνωρίζουμε ότι με λίγη προσπάθεια θα καταφέρετε να αυξήσετε τα κέρδη σας.

Πηγή (related link): Sealed Air  H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.

Θεοδώρου Αφοι, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας