Κοινοποίηση

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Η Angelika Christ, Γενική Γραμματέας της Fefco, διερευνά τις δυνατότητες που προσφέρει η κυκλική οικονομία στο απλό χαρτοκιβώτιο και δίνει συμβουλές για τον βέλτιστο τρόπο απόρριψής του.

Η παρακάτω σκηνή είναι γνωστή σε όλους:

  • ο ταχυδρόμος φτάνει στο σπίτι μας με ένα πακέτο.
  • Το πακέτο περιέχει κάτι που παραγγείλαμε από το ίντερνετ, κάτι που περιμένουμε με αγωνία.
  • Ακολουθούν δευτερόλεπτα προσμονής και χαράς τη στιγμή που ανοίγουμε το κουτί, είμαστε προσηλωμένοι στο κουτί και το περιεχόμενό του.

Μόλις ανοίξουμε το κουτί, όμως, κάτι αλλάζει…

Η συσκευασία που κράτησε το προϊόν μας ασφαλές κατά τη μεταφορά και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της αγοραστικής εμπειρίας μας γίνεται ξαφνικά περιττή. Τώρα είναι απλά ένα σκουπίδι που πρέπει να πετάξουμε. Μπορεί ακόμα και να μας προκαλέσει εκνευρισμό. Τι κάνουμε με το κουτί; Το διπλώνουμε, το κόβουμε ή το σκίζουμε; Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Εδώ υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία. Αν κάνουμε τη σωστή επιλογή, μπορούμε να δώσουμε στους καταναλωτές την ευκαιρία να παίξουν ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για έναν παράγοντας ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή και επιτυχία στην κυκλική οικονομία.
Δυστυχώς, πολλοί καταναλωτές δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει αυτό.

Το χαρτοκιβώτιο και οι υπόλοιπες χάρτινες συσκευασίες έχουν συχνά ως στόχο την ευχαρίστηση του καταναλωτή τη στιγμή του unboxing, καθώς η συσκευασία παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην αναγνωρισιμότητα της μάρκας και στη σχέση με τον πελάτη. Αλλά μόλις περάσει αυτή η στιγμή, η συσκευασία μετατρέπεται σε σκουπίδι, σε κάτι που απλά γεμίζει τον κάδο απορριμμάτων.
Ωστόσο, το χρησιμοποιημένο χαρτοκιβώτιο και οι υπόλοιπες χάρτινες συσκευασίες δεν είναι σκουπίδια.

Αν το χαρτόνι μπει στον σωστό κάδο, μπορεί να ανακυκλωθεί, να επιστρέψει ως καινούριο υλικό και να επαναχρησιμοποιηθεί.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε όλοι μας μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε αυτό να γίνει ευρέως γνωστό και να κάνουμε αυτό που πρέπει.

Δεν μπορούμε πια να αγνοούμε τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Δεν μπορούμε πια να ακολουθούμε τον δρόμο που ακολουθούσαμε παλιά.

Το χαρτοκιβώτιο μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τη σωστή περιβαλλοντική επιλογή.

Και για να απαντήσουμε στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή: τι κάνουμε το κουτί μετά το άνοιγμα; Η απάντηση είναι απλή: το ξεδιπλώνουμε, το βάζουμε στην άκρη (όταν είναι επίπεδο δεν πιάνει καθόλου χώρο) και απλά το πετάμε στον σωστό κάδο με την πρώτη ευκαιρία.

Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Απλά βρείτε τον σωστό κάδο και ρίξτε εκεί το χαρτοκιβώτιο. Από τη στιγμή αυτή έχετε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μετατροπή της συσκευασίας σε νέο υλικό – και αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές. Αυτές οι μικρές πράξεις, όταν γίνονται πολλές φορές και από πολλούς ανθρώπους, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο και να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στην Αφοι Θεοδώρου πιστεύουμε οτι η ευφυέστερη χρήση των πόρων. Η Κυκλική Οικονομία αναβαθμίζει το βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων, διασφαλίζει την ευημερία όλων μας και μειώνει το περιβαλλοντικό κόστος σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πηγή (related link): Packaging Europe  H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου

Αφοι.Θεοδώρου Αφοι, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας