Είναι οι πλαστικές συσκευασίες όσο επιβαρυντικές παρουσιάζονται για το περιβάλλον, ή δεν αξίζουν την κακή φήμη που έχουν;
Οι πλαστικές συσκευασίες έχουν χειρότερη φήμη από ότι θα έπρεπε. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτό: Η αβεβαιότητα ή η έλλειψη γνώσης και η μονόπλευρη ενημέρωση είναι οι σημαντικότεροι.
Εξ αιτίας αυτών των λόγων, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας είναι οι μολυσμένοι ωκεανοί όταν ακούμε τη λέξη «πλαστικό». Η πλαστική συσκευασία, και ιδιαίτερα οι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, συχνά χρησιμοποιούνται σαν σύμβολο της μόλυνσης. Οι πάντες συμφωνούν (όχι μόνο οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας συσκευασίας): Τα υλικά συσκευασίας πρέπει να βρίσκονται στον κάδο απορριμμάτων και όχι στις θάλασσες.
Χρειαζόμαστε βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων για να μειώσουμε την μόλυνση. Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τη σωστή διαχείριση και την απόρριψη των συσκευασιών. Στην πραγματικότητα, το πλαστικό είναι ένα σημαντικό υλικό που έχει βελτιώσει σημαντικά τις ζωές μας τις τελευταίες δεκαετίες.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Πολιτικά κόμματα, εταιρείες και οργανισμοί στην βιομηχανία των πλαστικών υλικών συσκευασίας δείχνουν ότι συμπεριφέρονται υπεύθυνα: σε συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, οι μισές πλαστικές συσκευασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ανακυκλώσιμες μέχρι το 2025. Αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 55% μέχρι το 2030. Η γερμανικές βιομηχανίες πλαστικών υλικών συσκευασίας έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, έχοντας θέσει ως στόχο, το 90% των πλαστικών υλικών συσκευασίας να είναι ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιήσιμο μέχρι το 2025. Η προσεκτική ανακύκλωση μπορεί να παράξει υψηλής ποιότητας δευτερογενείς πρώτες ύλες για χρήση σε νέες συσκευασίες.
Η εμπλοκή της βιομηχανίας είναι ξεκάθαρη: Πέρα από τους στόχους που έχουν θέσει μόνοι τους, οι δημόσιες καμπάνιες δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα πλαστικά υλικά συσκευασίας -από μόνα τους- δεν είναι υπεύθυνα για την περιβαλλοντική μόλυνση. Πολλοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν εγχειρήματα ενάντια της. Ένα παράδειγμα είναι οι πολλές συντονισμένες προσπάθειες καθαρισμού μεγάλων θαλάσσιων όγκων, όπως αυτές της μη-κυβερνητικής οργάνωσης Clean River Project e.V.
ΛΟΓΟΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι λόγοι πίσω από την μόλυνση των θαλασσών είναι πολύπλοκοι και χρήζουν μια πληθώρας λύσεων. Κατ’ αρχάς, περισσότερο από το 50% των απορριμμάτων στις θάλασσες, προέρχονται από 5 Ασιατικές χώρες: Κίνα, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη & Βιετνάμ. Επιπλέον, η αξιολόγηση του 2015 «Global Waste Management Outlook» από την επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον και την International Solid Waste Association (ISWA), έδειξε ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, δεν έχουν πρόσβαση σε υποδομές ορθής απόρριψης. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί δηλώνουν πως η μόλυνση εξαιτίας των πλαστικών στους ωκεανούς έχει αυξηθεί εξαιτίας του πλήθους παλιών διχτυών αλίευσης και των υπολειμμάτων από λάστιχα αυτοκινήτων.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ
Υπάρχει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων στη χρήση πλαστικών υλικών συσκευασίας. Το πλαστικό προστατεύει τα τρόφιμα από την γρήγορη αλλοίωση, μειώνοντας την σπατάλη τροφίμων και διατηρώντας τα βρώσιμα προϊόντα. Μειώνουν τη μετάδοση ασθενειών και κατ’ επέκταση σώζουν ζωές. Αυτό καθιστά τη χρήση του πλαστικού σαν υλικό συσκευασίας επιτακτική για πολλές εφαρμογές στην συσκευασία τροφίμων. Επιπρόσθετα, άλλοι κλάδοι επίσης χρειάζονται πλαστικές πρωτεύουσες και δευτερεύουσες συσκευασίες, ώστε να προστατέψουν τα προϊόντα τους, π.χ. από το να καταστραφούν. Τα πλαστικά είναι ελαφριά, έχοντας θετικά αποτελέσματα στην εκτίμηση του κύκλου ζωής ενός προϊόντος. Ακόμη, τα πλαστικά υλικά συσκευασίας παράγονται με μικρό κόστος, και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση της χρήσης τους από την βιομηχανία συσκευασίας.
Τα πλαστικά υλικά συσκευασίας, όπως οι φιάλες PET είναι 100% ανακυκλώσιμα & επαναχρησιμοποιήσιμα, επιτυγχάνοντας μια εξαιρετική αξιολόγηση κύκλου ζωής. Επιπλέον από τις πλαστικές συσκευασίες προκύπτους υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένα υλικά, όταν υπόκεινται σε χημική ανακύκλωση. Αυτά τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων συσκευασιών.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Παράγονται από οργανικές πρώτες ύλες: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, ανανεώσιμες πρώτες ύλες
- Κατανάλωση πετρελαίου / φυσικού αερίου:
– Θέρμανση, παραγωγή ενέργειας, μεταφορές > 80%
– Παραγωγή πλαστικών 4-6% - Περίπου το 1/3 των πλαστικών προϊόντων χρησιμοποιείται στην συσκευασία.
- Οι πλαστικές συσκευασίες μπορούν να επιμηκύνουν την ημερομηνία λήξης των τροφίμων.
- Πλαστικές συσκευασίες για τρόφιμα
– Κατανάλωση ενέργειας: 2-3% κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος
– Εκπομπές CO2: <2% - Δείκτης τιμών ανακύκλωσης/επαναχρησιμοποίησης (σε σχέση με το βασικό υλικό, την πρώτη ύλη και την ενέργεια) στη Γερμανία: 99%
Στην Αφοι Θεοδώρου πιστεύουμε ότι η χρήση ανακυκλωμένων/ανακυκλώσιμων υλικών και η υπεύθυνη ανακύκλωση τους είναι ο τρόπος για να επιτύχουμε μείωση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.
Πηγή (related link): interpack.com H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου. Αφοι Θεοδώρου, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner