Κοινοποίηση

Σύμβολα συσκευασίας | Α Μέρος : ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στόχος της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ είναι να κάνει τον κόσμο μας πιο βιώσιμο και με γνώμονα αυτόν τον στόχο, τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έθεσαν 17 στόχους, τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Επιπλέον, όρισαν πέντε λέξεις-κλειδιά βάσει των οποίων επιδιώκουν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων: Άνθρωπος, Πλανήτης, Ευημερία, Ειρήνη και Συνεργασία.
Οι στόχοι 11 έως 13 αφορούν ρητά τη βιωσιμότητα και σχετίζονται κυρίως με τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, καθώς και με τις βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.
Ένα σημαντικό βήμα για να κάνουμε τον τρόπο ζωής στον πλανήτη μας πιο βιώσιμο είναι η ανακύκλωση. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν ήδη υποδομές ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο, ενώ άλλες εξακολουθούν να στερούνται τη σχετική τεχνολογία, αλλά και την εκπαίδευση και την αποφασιστικότητα.

ΠΟΣΟΣΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. Σήμερα ισχύουν διάφορες πολιτικές, οι οποίες καθορίζουν την ευθύνη του κατασκευαστή, του διανομέα και του καταναλωτή.

Επιπλέον, έχουν οριστεί σαφείς στόχοι σχετικά με το ποσοστό ανακύκλωσης των οικιακών απορριμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση: τουλάχιστον 55% έως το 2025, 60% από το 2030 και 65% από το 2035.

Αυτοί οι στόχοι είναι φιλόδοξοι ακόμη και για τη Γερμανία, την πρωταθλήτρια ανακύκλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, οι καταναλωτές πρέπει να αναγνωρίζουν από τα σύμβολα συσκευασίας αυτό της ανακύκλωσης, προκειμένου να μπορούν να ανακυκλώνουν την συσκευασία.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΜΠΙΟΥΣ

Ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα συσκευασίας είναι ο λεγόμενος κύκλος του Μέμπιους. Είναι το επίσημα αναγνωρισμένο διεθνές σύμβολο για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Υπάρχει σε διάφορα χρώματα και παραλλαγές.

Τα τρία βέλη βασίζονται στη λωρίδα του Μέμπιους, μια ανακάλυψη του Γερμανού μαθηματικού Άουγκουστ Φέρντιναντ Μέμπιους τον 19ο αιώνα.

Αυτό το σύμβολο έχει συνήθως έναν αριθμό στη μέση. Πρόκειται για έναν κωδικό που προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ανακύκλωσης του προϊόντος. Για παράδειγμα, ο κωδικός 05 σημαίνει ότι το υλικό συσκευασίας είναι πολυπροπυλένιο.

Η λωρίδα του Μέμπιους έγινε σύμβολο της ανακύκλωσης το 1970, όταν χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν 23χρονο φοιτητή μηχανολογίας, τον Γκάρι Άντερσον.  Ο Άντερσον δεν ήξερε ότι μερικές δεκαετίες αργότερα το σύμβολο αυτό θα χρησιμοποιούνταν σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρχικά είχε σχεδιάσει το σύμβολο για ένα διαγωνισμό που διεξήγαγε η Container Corporation of America. Το θέμα των διαγωνιζόμενων ήταν να σχεδιάσουν ένα σύμβολο για το ανακυκλωμένο χαρτί. Λίγα χρόνια αργότερα, βγαίνοντας από ένα αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ο Άντερσον είδε ξαφνικά μπροστά του το σύμβολο που είχε σχεδιάσει.

Έτσι, όπως συνέβη και με τα λογότυπα της Coca-Cola και της Nike, αυτή η πασίγνωστη εικόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως, χωρίς να υπάρχουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην Αφοι Θεοδώρου πιστεύουμε και επενδύουμε σε υλικά και συστήματα συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον. H μείωση του όγκου των απορριμμάτων που προέρχονται από προϊόντα συσκευασίας, είναι για μας προτεραιότητα. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε το στόχο sustainability and plastic pledge 2025 της Sealed Air !

Πηγή (related link): Interpack  H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.

Θεοδώρου Αφοι, SEALED AIR Distributor & SIAT Certified partner

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας