Οι συσκευασίες είναι καθημερινά αντικείμενα, τις περισσότερες φορές. Αλλά, μια στο τόσο, είναι πραγματικά διαμάντια. Μένεις έκθαμβος μπροστά στη μηχανική και το design που μετατρέπουν τη συσκευασία σε τέχνη, όταν την κρατάς στα χέρια σου.
Όταν η συσκευασία γίνεται τέχνη
Η συσκευασία είναι σε κάθε περίπτωση τέχνη από μόνη της. Ο τρόπος όμως που η συσκευασία καταφέρνει να δώσει απαντήσεις σε διαφορετικές ανάγκες, δείχνει πόσο πολύπλοκη και ακριβής είναι η εξέλιξη της βιομηχανίας της συσκευασίας. Ας ξεχάσουμε για λίγο την πρακτικότητα και ας συγκεντρωθούμε στο αντικείμενο.
Διαβάστε ακόμα: Η σπατάλη φαγητού σε νούμερα και η συσκευασία
Ας αφήσουμε τη φαντασία μας ελεύθερη και ας δούμε όλες αυτές τις ιδέες που φέρνουν οι σχεδιαστές συσκευασιών. Τόσο πολλές όσες και τα διαφορετικά μας γούστα. Περίτεχνα καμπυλωμένα γυάλινα μπουκάλια, βελούδινες ή λείες, γυαλισμένες επιφάνειες, μινιμαλιστικά γραφικά, εντυπωσιακά χρώματα… Τελικά, ναι, η συσκευασία είναι τέχνη!
Επιλέγοντας το Σπάνιο
Επετειακά μπουκάλια Evian σχεδιασμένα από τον Κριστιάν Λακρουά. Φωτογραφία: Κριστιάν Λακρουά
Άνοιξη, καλοκαίρι, γιορτές Χριστουγέννων ή Πάσχα, Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, Ολυμπιακοί Αγώνες… Κάθε χρόνος δίνει πολλές ευκαιρίες να δημιουργηθούν σπέσιαλ και περιορισμένου αριθμού συσκευασίες, με το ιδιαίτερο design ενός φημισμένου σχεδιαστή. Τα «συνήθη» προϊόντα που ακολουθούν αυτή την πρακτική είναι συνήθως ακριβά προϊόντα, όπως αρώματα ή ποτά. Αλλά και καθημερινά προϊόντα, όπως ένα μπουκάλι νερό, μπορούν να γίνουν έργα τέχνης. Ένα συχνά αναφερόμενο και εξαιρετικό παράδειγμα αυτού του είδους είναι οι συσκευασίες του Evian. Ήδη από το 2007 η γαλλική φίρμα μεταλλικού νερού επένδυε σε μια νέα, αποκλειστική συσκευασία κάθε χρόνο. Έτσι παρουσίασε δουλειές πολλών διάσημων σχεδιαστών, όπως Jean Paul Gaultier, Paul Smith, Issey Miyake, André Courrèges, Diane von Fürstenberg, Ellie Saab, Kenzo, Alexander Wang και Christian Lacroix. Ο τελευταίος διακόσμησε το πρώτο μπουκάλι πριν από 10 χρόνια και επιστρέφει φέτος με ένα νέο για την 10η επέτειο.
Η Ποίηση της Συσκευασίας
Ουρανοξύστες από χαρτονένια κουτιά. Φωτογραφία: “Ποίηση της Συσκευασίας” © Τομ Ζέελμπαχ
Στο φωτογραφικό του έργο “Poetry of Packaging” ο φωτογράφος διαφήμισης Tom Seelbach επικεντρώνεται στην κεντρική ιδέα της συσκευασίας που μετατρέπεται από αντικείμενο σε έργο τέχνης. Το κείμενο που συνοδεύει την έκθεση που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ένα παγκόσμιο κοινό, στο interpack του Ντίσελντορφ, αναφέρει: Αυτό είναι το πώς τα μαζικά προϊόντα μετατρέπονται σε μοναδικά σχέδια που δίνουν φτερά στη φαντασία μας. Υπάρχουν κουτιά από χαρτόνι που συσσωρεύονται σε ουρανοξύστες, πλαστικά και μονοκόμματα κύπελλα που στοιβάζονται για να σχηματίσουν πύργους και κυματοειδή χαρτόνια που μετατρέπονται σε αρχιτεκτονικές δημιουργίες όπως οι Dancing Towers στο Αμβούργο, οι Gardens by the Bay στη Σιγκαπούρη ή το Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Ο εκλεκτικός καλλιτέχνης από το Westerwald του Αμβούργου, Tom Seelbach, χρησιμοποιεί μόνο φως και σκιά, αποφεύγοντας πλήρως τα ψηφιακά εφέ.
Επαναχρησιμοποιώντας τα Μπουκάλια
Γιατί να βάλεις μόνο ένα λουλούδι μέσα, όταν το κομψό γυάλινο μπουκάλι μπορεί να γίνει ιδανικό για μπαχαρικά, σπιτικά σιρόπια ή παγωμένο τσάι; Με τις κατάλληλες μετατροπές, τα άδεια μπουκαλάκια μπορούν να γίνουν νέα προϊόντα! Φωτογραφία: True Fruits
Το να μετατραπούν οι συσκευασίες σε άλλα αντικείμενα ήταν μια ιδέα που είχαν και οι δημιουργοί του διάσημου True Fruits. Και τα δύο, απλά αλλά εξαιρετικά γυάλινα μπουκάλια σίγουρα τραβάνε το μάτι. Επιπλέον, ωστόσο, χρησιμεύουν ως πρακτικά βαζάκια μπαχαρικών, λαδόξυδα, βάζα λουλουδιών, φωτιστικά, ακόμα και ηχεία! Λέγεται upcycling και είναι μια τάση σύμφωνα με την οποία οι συσκευασίες που δεν εξυπηρετούν πλέον τον αρχικό τους σκοπό μετατρέπονται σε νέα σημαντικά προϊόντα. Σε συνέχεια των έξυπνων φράσεων που αναγράφονται πάνω στα μπουκάλια τους, οι δημιουργοί αυτών των χυμών μυρίστηκαν το trend και άρχισαν να προσφέρουν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα διάφορα συμπληρωματικά αντικείμενα για να «σπρώξουν» τα μπουκάλια τους. Αντικείμενα όπως ειδικά καπάκια, αναδευτήρες, ντισπένσερ, ακόμα και φίλτρο τσαγιού!
Πηγή (related link): interpack.com | H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.