Κοινοποίηση

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν παραγγελίες online. Διάφορες στατιστικές μελέτες προβλέπουν ταχεία αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παγκοσμίως. Ποιές είναι όμως οι αλλάγες σε οικονομικό και οικολογικό επίπεδο που φέρνει αυτή η αύξηση στην ιδανική συσκευασία; Σύμφωνα με το Digital Market Outlook, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2015 ανήλθαν σε περίπου 919 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθούν σε 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2021. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των πωλήσεων στον τομέα της συσκευασίας και των συναφών βιομηχανιών μεταποίησης.

Ταυτόχρονα, όμως, αλλάζουν και οι προδιαγραφές για τους κατασκευαστές και τους εμπόρους συσκευασιών μεταφοράς. Πλέον πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι απαιτήσεις αναφορικά με την αποδοτικότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα. Στην κορυφή της λίστας αυτών των προδιαγραφών βρίσκεται η ανακύκλωση.

Διαβάστε ακόμα: Εκφραστείτε με τη νέα γενιά Bubble Wrap

Το λιγότερο είναι περισσότερο

Ο όγκος της συσκευασίας παίζει αποφασιστικό ρόλο όταν μελετούμε οικονομικά και οικολογικά κριτήρια. Συχνά οι συσκευασίες είναι πολύ μεγαλύτερες από το περιεχόμενό τους. Ας προσθέσουμε σε αυτό και τα υλικά πλήρωσης, όπως τις μεμβράνες περιτυλίγματος με φυσαλίδες, τα σακουλάκια ή τα κομμάτια από πολυστυρένιο. Οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούμε ομοιόμορφο μέγεθος συσκευασίας είναι αυτονόητοι, μεταξύ άλλων διότι έτσι διευκολύνεται η στοίβαξη και υπολογίζεται εύκολα ο όγκος μεταφοράς και αποθήκευσης. Ωστόσο, για να ανταποκριθούν καλύτερα στις οικολογικές απαιτήσεις των καταναλωτών, ορισμένοι κατασκευαστές υλικών συσκευασιών υιοθετούν πολύ προχωρημένες λύσεις για τις συσκευασίες. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι «μειωτές όγκου» για χαρτοκιβώτια, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ελάχιστο όγκο συσκευασίας που απαιτείται για τη μεταφορά και μειώνουν τη συσκευασία στις ιδανικές διαστάσεις.

ιδανική συσκευασία

Μικρό περιεχόμενο σε μεγάλο χαρτοκιβώτιο. Οι μειωτές όγκου μπορούν να εξοικονομήσουν υλικά πλήρωσης. Πηγή: Sealed air

Οι σύγχρονες γραμμές συσκευασίας προσαρμόζουν τη συσκευασία στο περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν πληροφορίες σχετικά με την παράδοση και ετικέτες αποστολής. Το δελτίο παράδοσης εισάγεται ακριβώς κάτω από την ετικέτα αποστολής και είναι σταθερά κολλημένο. Η αυτοματοποιημένη κοπή των χαρτοκιβωτίων μειώνει το κόστος μεταφοράς και βελτιώνει την εργονομία και την ασφάλεια στην εργασία. Και ακόμα ένα θετικό αποτέλεσμα: η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι έχουμε λιγότερους τύπους χαρτοκιβωτίων και μεγαλύτερη σταθερότητα των συσκευασμένων μονάδων.

Πηγή (related link): interpack.com | H απόδοση στα Ελληνικά έγινε από την Θεοδώρου Αφοι.
Πηγή φωτογραφίας: SEW-Eurodrive

Επικοινωνήστε μαζί μας

Συμπληρώστε
τη φόρμα ώστε να
έρθουμε σε επαφή
μαζί σας